Publikace uvádí na 80 stranách jevy, které lze v průběhu roku pozorovat na česně, na letáku a v blízkosti úlu, a jejich náležité vysvětlení. Včelař tak díky knize zkušeného včelařského mistra H.
Kniha Praktický odchov včelích matek od Michala Mačičky se zabývá především teoretickými a praktickými informacemi týkajících se chovu včelích matek. Mimo jiné zde naleznete informace o vývoji jednotlivých pohlavních forem včely medonosné, o vlivu prostředí na chov matek aj.
Jak včely žijí, co všechno dělají a proč je královna matkou všech včel
Silná včelstva po celý rok je velice praktická kniha od Heinricha Gritsche. Autor se zabývá především praktickými pracemi a postupy pro dosažení co nejsilnějších včelstev. Kniha Silná včelstva po celý rok vám popíše, co máte každý měsíc udělat, aby vaše včelstva jen sílila, protože pouze silná včelstva mohou dát včelaři vysoký výnos medu.
Na celkové produkci medu se u nás významně podílí tzv. lesní med. Je to med z medovice, sladké tekutiny, kterou včely sbírají na jehličí a listech stromů. Vytváří ji hmyz (mšice, červci, mery) žijící na lesních dřevinách.
Autoři knihy přicházejí s novými úchvatnými fotografiemi pořízenými v srdci včelstva i v laboratoři a s textem mimořádné dokumentární solidnosti, ale i poetiky.
Co se děje ve včelstvu v jednotlivých ročních obdobích? Co je třeba udělat ve včelíně?
Kniha, která českým čtenářům přináší nové pohledy do fascinujícího světa včel medonosných.
Úspěšné cesty k zdraví včel Blaho včelstva závisí od podmínek prostředí a chovu. V této knize najdou včelaři rady napsané srozumitelně a podle nejnovějších vědeckých poznatků. Dozví se, jak mají svoje včelstva vést a starat se o ně, aby předešli chorobám.
Třetí vydání oblíbené encyklopedie. Zabývá se všemi důležitými teoretickými i praktickými otázkami chovu včel, tj. např. anatomií včely, jednotlivými činnostmi včelstva, plemenářskou prací, podrobnými popisy ošetřování včel v průběhu celého roku i zařízení potřebných k chovu včel, opylovací činností včel, nemocemi včel a jejich předcházení, získáváním včelích produktů - medu, vosku aj.
Knížka o včelách a jejich produktech – jak vznikají, jaké mají složení a vlastnosti, jaké jsou problémy s jejich kvalitou. Je uvedeno mnoho receptů na využití medu při pečení tradičního i netradičního pečiva, úpravě masa a příloh, při přípravě nápojů nealkoholických i alkoholických, postupy při léčení popálenin a jiného poškození kůže.
Zájemcům o včelaření kniha nabízí základní informace o všem, co by měl začínající včelař vědět. Úvodní kapitoly se stručně zabývají biologií včel a včelstev, což autor podkládá za velmi užitečné pro pochopení praktických zásahů do včelstev a reakcí včel na ně (superorganismus včelstvo, anatomie včely, obydlí včel).
Podmínkou k dosažení dobrého výsledku včelaření je stálá péče o dobré zdraví chovaných včelstev.